1 stor gul lök
10 cm purjolök
1-2 vitlöksklyftor
1 liten kålrot
10-12 potatisar (medelstora)
6-8 morötter
2 burkar krossade tomater
vatten
het chili
ev. salt och andra kryddor efter smak
grönsaksbuljong
matfett (olja eller margarin)
Hacka löken, skiva purjolöken och skölj av den. Skala kålroten, potatisarna och morötterna och dela dem i små bitar. Bryn den hackade löken i lite matfett tillsammans med de pressade vitlöksklyftorna i en stor gryta, så att löken blir mjuk. Häll sedan i kålrötterna, potatisarna och morötterna + två burkar krossade tomater. Ta en av burkarna och häll i vatten i den och häll sedan i vattnet i grytan. Gör det fyra gånger. Smula ned grönsaksbuljongen och låt koka ca 50 minuter på låg värme.
Om ni vill ha det riktigt kryddstarkt, krydda med chili och låt det koka med... om det blir för starkt kan man sedan blanda ned lite mjölk eller grädde. När det kokat ca 50 minuter, häll i purjolöken och låt det koka ca 10 minuter till. Smaka av och servera.
Obs! Koka längre tid om kålrötterna, potatisarna eller morötterna fortfarande är för hårda.
Tips! Man kan byta ut bla. potatis och ha pasta eller ris i stället och man kan också ha i korv, kyckling eller något annat kött om man vill variera sig.
4 kommentarer:
Har nu varit inne!
Kikade förbi här !!! De där ska jag pröva !! HA en fin kväll
Ser underbart gott ut!!
Ha en fin midsommarhelg
Kram Gunilla i Singapore
Tittar in och hoppas att helgen varit bra!
Skicka en kommentar