fredag 23 april 2010

Matbröd av en påse mjöl


Ingredienser
100 gram margarin (kan bytas ut mot 1 dl flytande margarin eller vanlig matolja)
12 dl vatten eller mjölk
1 tsk hjorthornsalt (för att det ska jäsa bättre)
1 msk hel fänkål (eller efter egen smak)
1 msk malen fänkål (eller efter egen smak)
1 msk malen anis (eller efter egen smak)
50 gram jäst
1/2 - 1 dl sirap eller honung
1 påse (2 kg) mjöl (vi använder rågsikt)

Smält fettet i en kastrull. Häll i vattnet eller mjölken och värm till 37 grader varmt vid färsk jästanvändning och ca 42 grader varmt om torrjäst används. (Läs på paketet).

Om färsk jäst används, smulas jästen i en stor bunke och röres ut med lite av degspadet. Annars blandar man torrjästen med alla torra ingredienser i en stor bunke innan man blandar i degspadet. Se till att spara 2-3 dl mjöl till utbakningen, eller använd vanligt vetemjöl till det.

Tillsätt sirap eller honung.

Arbeta ihop till en smidig deg, först i bunken, sedan på mjölat bakbord. 

Jäs under bakduk i ca 1 timma.

Efter jäsning, forma degen till 4 limpor. Om varje degbit först plattas ut och sedan rullas ihop blir limporna högre. Lägg dem på tvären i långpannan och pensla limpsidorna med smält fett eller olja, så att de sedan är lättare att skilja från varandra.

Jäs brödet under bakduk 30 - 45 minuter och grädda sedan i ugn.

Ugnstemperatur och gräddning
till bröd med rågsikt 175 grader och till övriga mjölsorter 200 grader

Grädda i nedre delen av ugnen 40 - 60 minuter. Redan efter 40 minuter kan man börja slå på brödet med en kniv, låter det "ihåligt" är brödet färdigt, annars får man grädda det längre. Låt brödet kallna på galler under bakduk, grovt bröd gärna inlindat i bakdukar.

Smaklig måltid! =)

1 kommentar:

Nina sa...

Tack för receptet! :)
DEt ser jättegott ut så man får väl försöka sig på det nån gång framöver...
Kram Nina!