ca 50 stycken, grädda i 250 - 275 grader i 5 - 8 minuter
150 g margarin eller smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 och 1/2 dl strösocker
1 tsk salt
1 tsk hjorthornsalt
2 tsk kardemummakärnor, stötta eller 1 msk malen kardemumma
drygt 1 och 1/2 liter (ca 1 kg) vetemjöl
Fyllning
ca 75 g margarin eller smör, rumsvarmt
socker
kanel
Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt.
Smula under tiden ner den färska jästen i en degbunke. Torrjäst blandas direkt i mjölet, följ anvisningarna på paketet. Häll degspadet över jästen så att det löser sig.
Tillsätt socker, salt, hjorthornsalt, kardemumma och två tredjedelar av mjölet. Arbeta degen så att den blir blank och smidig och tillsätt resten av mjölet och spar ca 1 dl till utbakning. Strö lite mjöl över degen och täck med bakduk och låt degen jäsa.
Arbeta degen jämn på bakbordet och dela den i ca 3 lika stora bitar. Kavla ut dem till rektangulära kakor och bred på lite rumstempererat matfett och strö över kanel och socker. Rulla ihop degen från ena långsidan och skär sedan rullen med vass kniv i ca 4 cm breda bitar. Ställ dem med snittytan uppåt på plåt eller i pappersformar. Jäs bullarna väl, pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över och grädda!
Tips! Man kan ta bort sockret från fyllningen och med hjälp av osthyvel eller rivjärn kan man ha mandelmassa istället. Mycket gott! =)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar